Un document furnizat ziarului gândul în cursul zilei de miercuri încearcă să demonstreze că Guvernul Ponta s-a angajat să desființeze Curtea Constituțională, DNA, ANI și CNSAS. Părți din document au apărut în cursul acestei după-amieze pe mai multe site-uri de știri.
gândul a stat de vorbă în ultimele 24 de ore cu părțile implicate și vă prezintă, în continuare, povestea completă a celui mai „exploziv” document care a apărut în săptămâna referendumului.
Pe data de 13 iulie, conducerea USL a semnat cu un număr de circa 60 de asociații, fundații și ONG-uri un ACORD în care se spun următoarele:
„Conducerea USL este de acord, în principiu, cu lista obiectivelor propuse de entitățile componente ale Consiliului Național al Societății Civile (CNSC) prn Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD). Începând cu 18 iulie 2012, până la debutul campaniei electorale parlamentare, fiecare punct va fi redactat de comun acord în formă definitivă, în baza discuțiilor cu reprezentanții fiecărei structuri a CNCS care l-a propus”. Documentul este semnat de co-președinții USL Victor Ponta, Daniel Chițoiu și Daniel Constantin, pe de o parte, și colonelul Mircea Dogaru, pe de cealaltă.
CLICK PENTRU A MĂRI
Problema apare pe „lista obiectivelor” cerute de CNSC. Printre ele, ca obiective imediate, se prevede „desființarea structurilor de poliție politică de tip stalinist și a instrumentelor politice tip Curtea Constituțională, ANI, DNA, CNSAS”. Această listă a obiectivelor nu este semnată de liderii USL. Cu toate acestea, colonelul Dogaru susține, într-un interviu pentru gândul, că cei trei lideri au avut cunoștință de toate aceste cereri: „Nu au avut nicio obiecție la obiectivele noastre”. De asemenea, Victor Ponta a declarat, pentru gândul, că totul este o manipulare de campanie și că lista obiectivelor a fost atașată ulterior ACORDULUI semnat: „E o tâmpenie. Cum să susținem desființarea Curții Constituționale, a ANI, a DNA și a CNSAS?!”
Colonelul în rezervă Mircea Dogaru, liderul Sindicatului Cadrelor Militare Disponibilizate a declarat pentru gândul că obiective precum desființarea Curții Constituționale, a ANI, a DNA și a CNSAS au fost discutate cu liderii USL.
„Materialul este din ianuarie l-am discutat cu liderii USL până în luna aprilie, urmând să-l semneze ei atunci. Lista a rămas neschimbată, iar ei l-au semnat, iar o parte din obiective au fost îndeplinite”, a declarat colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
El a precizat că liderii USL nu au avut obiecții asupra niciunui punct cuprins în acest document.
„Curtea Constituțională, ANI, DNA sunt instrumente staliniste politice. Noi spre exemplu suntem în proces cu Curtea Constituțională de doi ani negându-i dreptul la existență pe baza faptului că legea de funcționare a Curții Constituționale excede Constituția. Toate legile apărute cu aprobarea acestor indivizi care nu au nicio legătură cu justiția sunt nule de drept”, a subliniat Dogaru.
Întrebat de gândul dacă cei de la USL sunt de acord cu aceste puncte, liderul SCMD a spus că cei de la USL sunt de acord cu toate punctele cuprinse în lista de obiective. Mai mult, el a dezvăluit că cei de la USL au avut la dispoziție documentul patru luni de zile.
„Ei au avut patru luni acordul la dispoziție, l-au semnat și nu au avut nicio obiecție. Curtea Constituțională dublează Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA dublează Parchetul General, nu se justifică. Sunt instituții bugetivore, care nu se justifică și care dublează instituții ale statului și arme politice în mâna unora și altora. Le-a făcut Năstase pentru el și au încăput pe mâna altora, dar asta e altă problemă. Ei au semnat protocolul cu noi. Materialul respectiv l-au avut la dispoziție patru luni”, a declarat pentru gândul Dogaru.
El a spus că nu contează că Uniunea Europeană a spus că nu se pot desființa instituții precum Curtea Constituțională sau DNA.
„Cei de afară fac o gravă confuzie între Curtea Constituțională și Curtea Supremă din alte state. O să le explicăm că avem o Curte se numește ÎCCJ. Nici o problemă, o să le explicăm noi. O să-i explicăm lui Barroso că a fost ales cu votul a 22% din electorat lui madam Merkel că a fost aleasă cu 34% din întregul electorat și numai rușii mai au baremul de 50% plus unu. Acești europeni la care ne uităm ca la niște dumnezei sunt de fapt niște copii mari, care gândesc mai puțin decât noi pentru că au mai multă tehnică la dispoziție. Când le spui că în România respectăm democrația ei spun vai dar trebuie respectată”, a fost punctul de vedere exprimat de colonelul în rezervă Mircea Dogaru.
Victor Ponta: Este o tâmpenie
Premierul Victor Ponta contrazice însă afirmațiile liderului SCMD. El spune că totul este „o minciună ordinară de campanie” și că ideea desființării CCR, ANI, DNA, CNSAS este o „tâmpenie.
„Este o tâmpenie, cum să fim de acord cu desființarea Curții Constituționale, a ANI, a DNA, a CNSAS. Nu se poate așa ceva. Fiecare om are dreptul să ceară ce vrea, dar nu pot fi de acord. De aceea, nici nu am semnat vreodată așa ceva. Este o minciună ordinară de campanie. Acordul are o singură pagină și prevede că de pe 18 iulie și până la începutul campaniei electorale și până la începerea campaniei electorale vor fi identificate obiectivele comune în urma discuțiilor. Restul nu are nicio legătură cu celălalt document, fiecare cere acolo ce vrea”, a declarat pentru gândul premierul Victor Ponta.
Primul ministru a adăugat că „este o făcătură clasică” prin punerea alături a două documente care nu sunt legate.
„Eu am semnat o pagină, atât. Nici nu cunosc restul obiectivelor. Este o făcătură clasică prin punerea alături a două documente care nu sunt legate. Restul, ce vor ceilalți oameni nu este problema noastră”, a fost concluzia lui Victor Ponta.
Daniel Constantin: Am semnat o singură foaie, nu am avut anexe
Președintele PC, Daniel Constantin, a cărui semnătură apare pe Acord, a declarat pentru gândul că a avut în față o singură foaie, care nu cuprindea niciun fel de obiective.
„Documentul pe care l-am semnat nu avea niciun obiectiv atașat. Repet, documentul pe care l-am semnat era doar un acord de principiu pentru stabilirea obiectivelor comune. Noi am avut în față o singură foaie, celelalte documente nu au fost anexă. Dacă erau anexă se spunea pe documentul inițial că are anexe”, a precizat pentru gândul președintele PC.
El a dezmințit semnarea unui acord care să prevadă desființarea CNSAS, ANI, DNA.
„Sub nicio formă nu suntem de acord cu desființarea Curții Constituționale, sub nicio formă nu suntem de acord cu desființarea DNA și ANI”, a afirmat pentru gândul Daniel Constantin, președintele PC.
CITEȘTE DOCUMENTUL INTEGRAL
CLICK PENTRU A MĂRI
CLICK PENTRU A MĂRI
CLICK PENTRU A MĂRI
CLICK PENTRU A MĂRI
CLICK PENTRU A MĂRI
CLICK PENTRU A MĂRI